اتاق فرار چیست؟
اگر تا به حال تجربه بازی اتاق فرار را نداشتهاید و نمیدانید که اسکیپ روم یا اتاق فرار چیست و در مورد این سرگرمی جدید از دوستان و آشنایان خود مطالبی را شنیده اید، همه را کنار گذاشته و با مجله اتاق فرار همراه باشید تا شما را به صورت صحیح با این سرگرمی آشنا کنیم و مراحل شروع بازی اتاق فرار و نکات مهم این سرگرمی جدید را برای شما تشریح کنیم تا بتوانید به جمع طرفداران این سرگرمی بپیوندید.
اسکیپ روم چیست؟
اسکیپ روم یا اتاق فرار یک بازی گروهی، فکری و معمایی میباشد که در آن شما با تشکیل یک تیم (۴ الی ۱۰ نفره) و ورود به فضای واقعی بازی، با کمک کار تیمی و حل معماها و پازلهای بازی و سیر روند بازی در مدت زمان مشخص که معمولا ۶۰ الی ۹۰ دقیقه میباشد باید به هدف از پیش تعیین شده دست پیدا کنید و قبل از تمام شدن زمان بازی از آنجا خارح شوید
همانطور که در بالا اشاره شد ماهیت اصلی اتاق فرار حل معما و کار تیمی می باشد. این بازی در حال حاضر برای رنج سنی ۱۴ الی ۶۰ سال در ایران اجرا می گردد و جزو بازی های مناسب بزرگسالان می باشد و بیشترین طرفداران این بازی در رنج سنی ۱۶ الی ۳۵ سال می باشد. اگر شما در حال مطالعه این صفحه هستید احتمالا آشنایی با اتاق فرار ندارید پس ما سعی می کنیم که از اول شما را با روند بازی آشنا کنیم و درنهایت بهترین پیشنهادات بازی برای شروع را به شما معرفی کنیم.
اتاق فرار، ترسناک نیست!! ژانر ترسناک فقط یکی از ژانرهای اتاق فرار می باشد!!
مرحله اول تشکیل تیم
همانطور که در بالا اشاره کردیم اسکیپ روم یک باز ی گروهی می باشد. شما قبل از انتخاب و رزرو بازی باید یک تیم تشکیل دهید. این تیم می تواند از دوستان، خانواده، همکاران و یا همکلاسان دانشگاه شما باشد. برای انتخاب هم تیمی نیازی نیست که دوستان شما دارای شرایط خاصی باشند. فقط لازم است اعضای تیم شما همان افرادی باشند که شما دوست دارید در یک مکان تفریحی کنار شما باشند و شما از وقت گذراندن با آنها لذت می برید.
سناریو اتاق فرار
در مرحله دوم شما باید به سراغ انتخاب سناریو اتاق فرار بروید.
ایا تا به حال سری فیلمهای اره را دیده اید؟ موضوع این سری از فیلمها بیشترین شباهت را به سناریو های اتاق فرار دارند.
دو مرد، درحالیکه خود را بستهشده با زنجیر مییابند، در اتاقی متروک در دو طرف یک جنازه بیدار میشوند. در جیب هریک از آنها دستگاهی گذاشته شده که پیامی از فردی ناشناس را که نقاب زده، و بعدها معلوم میشود که همان «قاتلِ ارهای» است، پخش میکند. در این پیام، این مرد به آنها اطلاع میدهد که درگیر یک نوع «بازی اجباری» هستند. هرکدام از آنها که بخواهد زنده بماند، باید از قوانین متعددی بگذرد و بازی را «ببرد».
اتاق های فرار دارای سناریو ها و ژانرهای مختلف می باشد. ژانرهای جنایی و تاریخی و اتاق فرارهای ترسناک از محبوبترین ژانرهای اتاق فرار می باشند. در بازیهای اتاق فرار شما در ابتدا باید یک سناریو را انتخاب کنید. این سناریو یا داستان بازی اتاق فرار به شما محیطی را که در آن قرار است وارد شوید را نشان می دهند.
باید توجه داشته باشید که در صورت انتخاب اتاق فراری با ژانر و سناریو ترسناک باید انتظار محیطی تاریک و ترسناک را داشته باشید. در صورتی که هم تیمی های شما نسبت به این فضاها فوبیای خاصی دارند باید قبل از انتخاب بازی دقت بیشتری داشته باشید. همانطور اگر سناریو اسکیپ روم شما جنایی باشد می توانید احتمال یک فضایی شبیه به دفتر یک کاراگاه یا محل وقوع یک قتل را داشته باشید.
اگر اعضای تیم شما تجربه اتاق فرار ندارند در مرحله اول پیشنهاد اسکیپ مگ انتخاب بازیهای غیر ترسناک می باشد تا شما بتوانید در اولین تجربه از این بازی با اتاق فرار و شرایط بازی به طور کامل اشنا شوید.
معماها و پازل های اتاق فرار
ماهیت اصلی اتاق فرار حل معما و کار گروهی است. طراحان اتاق فرار با توجه به فضای بازی و سناریو اتاق فرار در طی مراحل بازی تعدادی معما و پازل قرار دادهاند که شما با پیدا کردن سرنخها و حل پازلها مراحل بازی را یک به یک گزرانده و در نهایت به هدف نهایی بازی که در ابتدا به شما اعلام میشود خواهید رسید. معماهای اتاق فرار سبکهای متفاوتی دارنداز پیدا کردن یک کلید در زیر گلدان گرفته تا کنار هم گزاشتن تعدادی پازل و یا حل یک معادله ریاضی ساده و یا انجام یک کار مکانیکی.
البته باید این موضوع را در نظر داشته باشید که برای حل معماهای اتاق فرار نیازی به داشتن اطلاعات خاصی خارج از بازی نیست و اگر اطلاعاتی نیاز باشد به صورت سرنخ در همان بازی برای شما قرار داده شده است.
هدف نهایی بازی یا ماموریت تیم
برای هر اتاق فرار ماموریت و معماهایی خاص خود در نظر گرفته خواهد شد. بنابراین هر بار که در این بازی شرکت می کنید، چیزهای جدیدی را تجربه خواهید کرد. قبل از هرچیزی سناریو و داستانی برای شما تعریف خواهد شد و در آن اشاره میشود که علت حضور شما و هم تیمیهایتان در آن بازی برای چیست. این هدف امکان دارد شامل پیدا کردن قاتل یک جنایت باشد یا خنثی کردن یک بمب و یا در بازیهای ترسناک احضار یک روح و شکست یک طلسم.هدف بازی هرچه که باشد شما باید قبل از پایان زمان بازی خود به آن دست پیدا کنید.
زمان بازی اتاق فرار
بازیهای اتاق فرار قالبا بین ۶۰ الی ۹۰ دقیقه برگزار میشند. البته بازیهایی هستند که مدت زمان طولانیتری دارند ولی ما به شما پیشنهاد میکنیم قبل از حرفهای شدن سراغ این بازیها نروید، زیرا امکان دارد تجربههای اول شما در مدت زمان طولانی باعث خستگی شما شود و خدای نکرده شروعی بدی داشته باشید.
درجه سختی اتاق فرار
در زمان انتخاب اتاق فرار با اصطلاحی به نام درجه سختی بازی آشنا خواهید شد که این درجه سختی معمولا عددی بین ۱ الی ۱۰ می باشد و هرچه عدد به سمت ۱۰ نزدیک باشد نشان دهنده سختی بیشتر بازی و هرچه به ۱ نزدیکتر باشد، انتظار بازی آسانتری خواهید داشت.
معمولا در صورتی که تجربه کمی در بازی اتاق فرار دارید به شما پیشنهاد میشود که بازیهایی با درجه سختی پایینتر را انتخاب کنید تا بتوانید از بازی لذت بیشتری ببرید.
این اشتباه رایج که تیمها فکر میکنند که بازی با درجه سختی پایین برای کودکان است و دوست دارن در اولین بازی انتخاب سختتری داشته باشند میتواند برای همیشه شما را از اتاق فرار، فراری دهد!
پس سعی کنید ابتدا خود را با اتاق فرارهای آسانتر محک زده و پس از کسب تجربه، سراغ بازیهای سختتر بروید.
انتخاب یک بازی سخت، برای شروع آشنایی با اتاق فرار می تواند تجربه بدی برای شما به همراه داشته باشد.
چرا باید اتاق فرار بازی کنیم
زمانی که شروع به بازی اتاق فرار میکنید، شاید متوجه نشوید که جذابیت این بازی در ماهیت قصهگویی آن نهفته است. به آن تعامل اجتماعی، حل معماها و چالشها را نیز اضافه کنید، کدام ذهن را میشناسید که در میان یک مهلکه قرار بگیرد، اما همچنان خاموش و بی تحرک باشد؟
شما خود را برای دقایقی خارج از زندگی و اتفاقات روزمره خواهید یافت. اکنون شما هستید که در قالب نقشی غیر از خود فرو رفته اید. در داستانی بازی می کنید که نقش اول آن را برعهده گرفتهاید. بازی اسکیپ روم چنان شما را در خود غرق خواهد کرد، که فراموش میکنید، در چه زمان و مکانی زندگی میکنید.
نکته جالب دیگر بازی این است که تا سالیان سال، خاطره هایی مشترک و به یادماندنی را با دوستان و آشنایان خود خواهید داشت. هر چند زمانی که یکبار این بازی را تجربه میکنید، برای دوباره شرکت کردن برنامه ریزی خواهید کرد. چرا که مشتاق هستید، از تجربیات خود برای حل معماهای دیگر استفاده نمایید. میل به قهرمان شدن چنان در شما شعله ور می شود که شاید به سختی بتوانید آن را کنار بگذارید.
اگر نتوانیم از اتاق، فرار کنیم چه می شود؟
وقتی وارد اتاق فرار می شوید، چنان هیجان زده هستید که در دقایق اول تقریبا همه چیز را فراموش می کنید. همین که به خود می آیید، شروع به یافتن سرنخهایی میکنید، اما گاهی اوقات هوش و کار تیمی نتیجه نخواهد داد و شما در پایان وقت تعیین شده همچنان در اسکیپ روم هستید. آیا قرار است برای همیشه در آنجا بمانید و یا عده ایی برای نجات شما اقدام خواهند کرد؟
در طی بازی حرکات شما توسط گیم مستر کنترل و چک می شود. زمانی که بن بست می رسید و یا در بیراهه قرار میگیرد، گیم مستر بازی شما را راهنمایی خواهد کرد.گیم مستر در تمام مدتی که داخل بازی قرار دارید از طریق دوربینهای مداربسته صدا و تصویر شمارو خواهد داشت البته راهنمایی او اشارهایی واضح به سرنخ نخواهد بود، فقط به شما یادآور می شود که به نکته هایی خاص توجه کرده و از طریق آنها معما را حل کنید تا به این ترتیب راه خروج از اتاق برای شما فراهم شود. اگر با وجود راهنماییها همچنان سردرگم مانده اید، در پایان بازی به بیرون از اتاق هدایت خواهید شد. از نکات جالب بازی این است که زمان به طور شگفتانگیزی سپری می شود. شما اصلا متوجه نخواهید شد که بیش از یک ساعت مشغول یافتن راهی برای خروج از اتاق هستید.
نکاتی که برای پیروزی در بازی اسکیپ روم ضروری هستند.
شاید با خود فکر کنید که چطور میتوان سرنخها در مدت زمانی کوتاه پیدا کرد و با موفقیت از اتاق فرار، خارج شد؟ راهکارهایی وجود دارد که میتوان با رعایت آنها به برنده شدن امیدوار بود. در اولین قدم میدانید که قرار است یک کار تیمی انجام شود. هیچ کار تیمی بدون سرپرست به موفقیت نخواهد رسید. بنابراین قبل از اینکه وارد اسکیپ روم شوید، مطمئن شوید افرادی را که جمع کردهاید، روحیه همکاری بالا یی داشته و درعین حال استعدادی به غیر از حرف زدن نیز داشته باشند. نکته مهم دیگر این است که به سراغ افرادی نروید که مثل شما فکر میکنند. شما به ذهن و تواناییهایی مختلف نیاز خواهید داشت.
از همان ابتدا یک نفر را به عنوان سرپرست گروه مشخص کنید تا تقسیم وظایف به درستی انجام پذیرد. به عهده گرفتن سرپرستی یک گروه، به معنای رفتار و حرکات دیکتاتوری نیست. فراموش نکنید شما در میدان یک بازی هیجان انگیز قرار گرفته اید و قرار است از آن لذت ببرید. در نهایت یا میبرید و یا بازی را واگذارخواهیدکرد. بنابراین درعین اینکه باهم تعامل دارید، احترام یکدیگر راحفظ نمایید. شاید این بازی به طور واقعی و شفافی شخصیت انسانها را نشان دهد.
سرنخ هایی برای خارج شدن از اتاق فرار
حتما دقایقی قبل از شروع بازی در محل حضور داشته باشید. این بازی آنقدر هیجان دارد که می تواند شما به اندازه کافی عصبی نماید. زمانی که برای دقایقی زودتر در محل حاضر می شوید، هیجانات خود را بهتر کنترل خواهید کرد. این فرصت را خواهید داشت که به سرویس بهداشتی رفته و یا یک نوشیدنی بیاشامید. در هر حال زودتر رسیدن، سبب می شود ذهن آرامش و تمرکز بیشتری داشته باشد. شما برای حل معماها به چه چیزی جزء یک ذهن آرام نیاز خواهید داشت؟
به توضیحات، راهنما دقت داشته باشید. آنها قصد فریب شما را ندارند و سعی میکنند به طور کاملا مخفی، شما را متوجه نکات نمایند. برای مثال اگر گفته میشود، میتوانید از اشیاء روی دیوار استفاده نمایید، بنابراین باید نکتهایی در آنها باشد. همچنین آنها کارهایی را که شما مجاز به انجام دادن آن نیستید را به وضوح بیان می کنند، بنابراین در طول بازی وقت خود را بابت آنها هدر ندهید، ممکن است برخی از بازیگران اتاق فرار شما را به انجام کارهای ممنوعه تشویق کنند، به آنها گوش نسپارید و زمان خود را برای گوش دادن به حرف های آنها هدر ندهید. قبل از شروع بازی سوالات خود را از راهنما بپرسید.
در ابتدا سناریو بازی و موارد خاص بازی توسط راهنما به شما داده می شود و در بعضی از بازیها ابتدا به شما ویدئویی نشان داده میشود که سناریو و داستان بازی در آن قرار دارد، به این موارد حتما دقت کنید. باید بتوانید جزییات و کلمات کلیدی را به خاطر سپرده و در مواقع ضروری از آنها استفاده نمایید.
اصطلاحات اتاق فرار:
گیم مستر
یکی از پر کاربردترین کلمات داخل اتاق فرار گیم مستر است. از زمان حضور شما داخل مجموعههای بازی شخصی به عنوان گیم مستر مسولیت بازی شما را بر عهده خواهد گرفت. به این صورت که ابتدا یا به صورت حضوری و یا از طریق فیلمهای از پیش ضبط شده شما را با اتاق فرار و قانون و قوانین آن اشنا خواهد کرد. سپس سناریو بازی و هدف نهایی را برای شما شرح خواهد داد.
گیم مستر بعد از ورود شما به بازی از طریق اتاق فرمان، بازی شما را مشاهده و صدای شمارا خواهد شنید و در صورتی که نیاز به راهنمایی داشتید، از طریق راههای ارتباطی به شما کمک خواهند کرد.
خوش برخورد بودن و مسلط بودن گیم مستر به بازی، میتونه تجربه شما را بسیار متفاوت کنه.
راهنمایی گرفت یا HiNT
در صورتی که در طول بازی شما در حل پازل و یا عبور از مرحلهای دچار مشکل شده باشید میتوانید از طریق راههای ارتباطی درخواست کمک کنید. همچنین در صورتی که گیم مستر احساس کند که شما از زمان بازی بسیار عقب هستید خودش به شما راهنمایی خواهد کرد.
تلفن همراه و یا بیسمهای واکی تاکی و همچنین وجود یک مانیتور داخل بازی از راههای متداول ارسال کمک میباشد.
بازیگر و یا ACTOR
در حال حاضر در بسیاری از سناریوهای اتاق فرار غیر از تیم شما شخص یا اشخاصی در بازی شما حضور دارند. این حضور در زمانی میتواند جهت سوق دادن به مراحل بازی باشد و در بعضی اوقات صرفا باعث ایجاد ترس و وحشت شما خواهد شد.
در بعضی بازیها نقش بازیگر بسیار پررنگتر خواهد شد و در طول بازی با شما تعامل خواهد داشت. این سبک تلفیقی از اتاق فرار و همچنین تئاتر تعاملی میباشد.
از کجا باید شروع کنیم؟
بعد از اینکه با اسکیپ روم آشنا شدید و دانستید که اتاق فرار چیست اول از همه یک تیم تشکیل دهید و با توجه به سلیقه دوستان خود یک سناریو مناسب انتخاب کنید. لازم است بدانید اتاقهای فرار درجه سختیهای مختلف و تم های متفاوتی داره. پیشنهاد ما برای بار اول بازیهایی با درجه سختی پایینتر است. بیشتر این بازیهای برای اشنایی بیشتر شما با فضای کلی اتاقهای فرار است. همون جور که شما به هوش و خلاقیت و کارتیمی نیاز دارید به تجربه هم نیاز دارید. در زمان انتخاب بازی میتونید از مجموعه ها نظر خواهی کنید اونها با توجه به تجربه این کار میتونن بهترین پیشنهاد و برای شما داشته باشند.
سوالات متداول اتاق فرار
در حقیقت ژانر ترسناک یکی از ژانرهای اتاق فرار می باشد و لزوما تمامی این بازیها ترسناک نمی باشند
اتاق های فرار با توجه به نوع بازی و مجموعه ارائه دهنده آن و موقعیت بازی دارای قیمتهای مختلفی می باشد. ولی به صورت کلی برای سال ۱۴۰۱ به ازای هر نفر مبلغی بین ۷۰ الی ۱۳۰ هزار تومان باید پرداخت کنید.
اتاق های فرار معمولا بین ۳ الی ۸ نفر برگزار می شود و بعضی از بازیها که متراژ بالاتری دارند می توانند تا ۱۰ نفر هم سانس دهی کنند. در زمان انتخاب بازی مجموعه ها تعداد مجاز نفرات را اعلام می کنند.
این بازی مناسب خانواده ها، همکاران، دانشجویان و دوستانی می باشد که می خواهند به صورت گروهی یک تفریح را تجربه کنند.